Treball per competències

El treball per competències ha de preparar l’alumne per a la vida. No és només transmetre coneixements, sinó ensenyar l’alumne com, quan i per què aplicar aquests coneixements i habilitats.

El projecte “Mercat lector” té com a finalitat identificar els principals elements dels serveis que ofereix el poble o ciutat, analitzar la seva organització, les seves característiques i interaccions i centrar-se especialment en el mercat. Prendre consciència de pertinença d’un poble o ciutat, reconeixent les pròpies responsabilitats. Els alumnes han planificat un mercat i resoldre amb cooperació, els problemes que es vagin trobant.

Les diferents competències són el que els alumnes del col·legi treballen des de ben petits, com és el cas dels de 1r de Primària, que han preparat el mercat en el que s’havia de comprar i vendre productes amb euros. Aquí no només es treballa la competència matemàtica (sumar i restar els diners per a donar canvi, saber què puc gastar i què no), sinó també la competència lingüística (saber expressar-se bé i comunicar-se correctament) així com les habilitats socials (educació, donar gràcies i demanar les coses si us plau), etc.

Treballar amb competències vol dir estructurar les programacions al voltant d’activitats i tasques d’aprenentatge que permetin posar en pràctica el coneixement dins de contextos diversos.