Estimar els avis, cuidar la societat

“Els qui estimen als grans amb amor, col·laboren al bé de la societat”. És una de les frases més repetides del sant pare Francesc. A La Farga tenim la sort d’acompanyar algunes persones grans de la Llar d’Avis Orpea, on cada dijous hi va un grup de 3r. ESO, i de la Residència Vila Valldoreix, que visiten els nois de 4t d’ESO els dilluns, i els de 1r. de Batxillerat, els dijous.

Els alumnes de La Farga deixen els problemes de matemàtiques, temes d’Història o els experiments al laboratori, per dedicar el seu temps als més grans, per parlar, escoltar-los, riure i aprendre de la seva saviesa i tendresa. Durant una hora i mitja, els nois juguen al dominó, participen al taller de memòria -ajudant a resoldre una sopa de lletres o algun sudoku-, llegeixen la premsa en veu alta, o comparteixen experiències amb les persones de la residència.

“Cada dijous al matí penso: d’aquí a unes hores arribaran els nois de La Farga”, diu l’Amanda, que viu amb el seu marit a Orpea. Aquest matrimoni gallec -establerts a Catalunya des de fa més de 60 anys-, sempre seuen a primera fila quan arriba el moment del taller de premsa, en què un alumne explica les notícies amb el diari. “Des que els nois de La Farga vàreu començar a venir de visita, els residents de Vila Valldoreix són una mica més feliços i viuen amb una mica més d’il·lusió”, explica la carta d’agraïment d’aquest centre, que podeu llegir al final del text. El Lluis ha visitat Orpea i vol tornar: “Encara que som nosaltres qui anem a donar el nostre temps, som nosaltres qui més rebem i aprenem amb aquesta experiència”.

Ens agrada convertir els dilluns i els dijous en dies especials gràcies a la tendresa dels avis, autèntic tresor de la nostra societat.